19 Ekim 2013 Cumartesi

Taktik analiz: Osasuna 0 - 0 Barcelona



Ligde 8'de 8 yapan barcelona, üst üstte 9. galibiyetini almak için çıktığı Osasuna deplasmanında 2 puan bıraktı. Milli maç arası, hafta içi şampiyonlar liginde oynanacak Milan maçı ve sonrasında tüm dünyanın beklediği El Clasico maçları etken midir bilinmez ama Barcelona'nın bu maçta puan kaybı yaşaması bir kenara, maç öncesi böyle bir futbolun oynanacağı çoğu kişinin beklediği bir şeydi sanırım.



Maç öncesi kadrolar açıklandığında Pique, Alves, Sanchez gibi oyuncuların kadroda olmaması benim dikkatimi çeken ana unsur değildi. Ligin 2. haftası oynanan Malaga maçı, Şampiyonlar liginde oynanan Celtic maçı ve bu akşam oynanan Osasuna maçları gösteriyor ki; Fabregas o bölgede 0 verimle  ve en önemlisi Barcelona maçlarını 10 kişiyle oynuyor. Tata Martino'nun daha farklı çözümler, en önemlisi kendi farkını ortaya koymak adına başka hamleler denemesi şart. Kadroya bakacak olursak, kuşkusuz en sevindirici isim sakatlıktan dönen Puyol oldu. Öyle yada böyle futbola ve Barcelona'ya olan aşkı onu yıldırmıyor. Yoğun maç trafiği nedeniyle Pique, Alves ve Sanchez kadroda yer almayan isimlerdi. Tandem de Puyol'a eşlik eden isim son haftalarda iyi bir performans ortaya koyan Bartra idi. Sağ bekte Alves'in yokluğunda Montoya, sol bekte ise Adriano yer alıyordu. Valladolid maçında oynamayan Busquest,  Osasuna maçında takıma geri dönüş yaptı. Önünde İniesta - Xavi ikilisi, sol forvet Neymar, sağ forvet ise Pedro ve sahte dokuz diye nitelendirdiğimiz mevki de ise sakatlıktan yeni çıkan Messi yerine Fabregas forma giydi. Osasuna ise 4-2-3-1 dizilimi ile sahadaydı. Takımın önemli oyuncularından birisi olan Armenteros sakatlığı nedeniyle kadroda yer almıyordu.



Barcelona'nın kaleye bulan ilk şutu için 18 dakika bekledik. İniesta'nın yerden cılız şutu kaleci Andres zorlanmadan kurtardı. Aslında bu senaryo, geçen sezon oynanan maç ile aynıydı. Ama eksik olan tek şey goldü. Yukarıda da dile getirdiğim gibi Barcelona'nın maç boyunca etkili olmamasının temel nedeni belliydi aslında. Fabregas'ın yanlış rolde oynaması, oynadığı pozisyonda koca 45 dakikada hiçbir varlık sergileyememesi, puan kaybının başlıca sebebiydi. Asıl ilginç olan, Tata'nın buna 90 dakika müsamaha göstermesi oldu. Oysa beklenen şey belliydi; Messi'den sonra o pozisyonun gerekliliklerini yerine getirebilecek tek isim olan Neymar'ın oynaması ve sol forvete Tello'nun monte edilmesiydi. Nitekim Tata bunu hiç denemedi. Üstüne üstlük 90 dakika Fabregas'ı sahada tutup, Pedro yerine Tello'yu en etkisiz olduğu yerde, sağ forvete monte etti.




İkinci yarı aynı tempo ile devam etti. Fabregas'ın gol girişimleri sonuçsuz kaldı. Xavi, iniesta'da Osasuna duvarını aşamayınca Tata yedek kulübesindeki en önemli silahı olan Messi'yi sahaya sürdü. Sakatlıktan yeni çıkan Messi de Osasuna'nın katı defans bloğunda  kaybolunca, Barcelona'nın maçı kazanmak adına başka hamlesi kalmamıştı. Osasuna maç boyunca yapabileceği tek şey olan savunmayı başarıyla yaptı. Defansif müdahaleler de çok başarılıydılar. Barcelona'nın sistemsizliği, üretken olmayan oyunu ve en önemlisi artık elzem olan bağzı değişikliklerin maç önü ve maç boyunca yerine getirilmemesi puan kaybını da beraberinde getirmiş oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder