6 Ekim 2013 Pazar

Taktik analiz: Barcelona 4-1 Real Valladolid


Lider Barcelona, ligin 8. haftasında evinde Real Valladolid'i ağırladı. Katalanlar maçı zorlanmadan 4-1 kazanmasını bildi. Real Valladolid'in golden önce ve sonra neredeyse hiç direnç gösterememesi kuşkusuz Barcelona'nın işini daha da kolaylaştırdı. 

Geçtiğimiz hafta içi Celtic ile oynanan şampiyonlar ligi maçı sonrası teknik direktör Tata Martino, Real Valladolid maçında ufak çaplı bir rotasyona gitti. Geçtiğimiz sezon Tito'nun bu tarz rotasyonları uyguladığını nadiren görüyorduk. Bu sebeple geçen sezon çoğu maçta; özellikle şampiyonlar liginde sıkıntı çekmişlerdi. İlk 11'e bakacak olursak, Barcelona savunma hattı beklenildiği gibi; Alves-Bartra-Pique-Adriano dörtlüsünden oluşuyordu. Bartra'nın son haftalarda yükselen performansı ve özellikle sağ stoperde Pique'den çok daha verimli olması, 2 sezondur stoper arayan Barcelona için çok önemli bir gelişme. Defans bloğunun önünde Busquest yerine Song, önünde ise Xavi-Fabregas ikilisi forma giydi. Sağ forvette maçın yıldızı Alexis Sanchez, sol forvette her ne kadar maç boyunca ortalarda gözükmese de 2 asist yapan Tello oynadı. Fabregas'ın Celtic maçında Messi'nin rolünü tam olarak yerine getirememesi nedeniyle Tata Martino sürprize yer vermedi ve o rol için en doğru isim olan Neymar'a görev verdi.  

Real Valladolid ise kağıt üzeride 4-2-3-1 gözükse de, sahada -kendi yarı sahasında- 4-2-4'e yakın bir şekilde oynadı. Ya da oynamak zorunda kaldı. Maç öncesi kazanma şansı az olan Valladolid, takımın 3 golle en golcü oyuncusu olan Javi Guerra'nın attığı erken gol ile umutlansa da geri kalan zamanda Barcelona'ya direnemedi.



Barcelona maça normal temposu ile başladı. Valladolid top rakipteyken geride bekleyip; kaptığı toplar ile kontratak anlayışıyla oynuyordu. Adriano'nun hücumda kaybettiği top sonrası uzun top ile kendi yarı sahasından çıkan Valladolid, kazandığı köşe vuruşu ile golü buldu. Barcelona yaklaşık 2 senedir büyük sıkıntı çektiği duran toptan gol yeme hastalığına hala çözüm bulabilmiş değil. Tata Martino'nun göreve gelmesiyle duran toplarda alan savunması yerine, adam adama savunmaya geçiş bile henüz bu sıkıntıyı gideremedi. Yenilen gole hızlı reaksiyon veren Barcelona, Sanchez'in ceza sahası dışından attığı güzel gol ile skoru eşitledi. Yediği golden sonra skoru korumak adına Valladolid'in geriye yaslanması ve iyi alan kapatması Barcelona'yı bir nebze olsun durdurmuştu. Neymar'ın 30 dakikada Valladolid ceza sahasında yerde kalması ve bana göre penaltı olan pozisyon hakem tarafından es geçilince ilk yarı 1-1'lik eşitlikle sonuçlandı. İlk yarıda ve maçın geri kalanında dikkatimi çeken olay ise; Xavi'nin rakip yarı sahaya yaptığı dikine koşular oldu. Normalde bunu yapması beklenilen kişi Cesc ama aksine rolleri değiştirmiş bir şekilde oynadılar zaman zaman. Cesc geriden gelip top alırken Xavi daha önde bekleyen kişiydi. Zaten attığı golde bunu açıkça görebiliriz.




Neymar'ın merkeze yaklaşıp top aldığı zaman Xavi'nin rakip sahaya yaptığı koşu.


Golde Xavi'nin ceza sahası içinde, Fabregas'ın yay civarında beklediği pozisyon.


Barcelona - Valladolid
Celtic - Barcelona

ikinci yarıya tempoyu yükselterek giren Barcelona, Daniel Alves'in hücuma daha fazla katkı vermesiyle Valladolid'i kendi yarı sahasına hapsetti. Beklenen gol 52. dakikada Xavi'den geldi. Tello'nun nadiren ortalarda gözüktüğü pozisyonda, sol taraftan içeriye kestiği topu Xavi tek vuruşla topu ağlarla buluşturdu. Valladolid bu golden sonra toparlanamadı ve baskıyı yemeye devam etti. 58. dakikada Tello'nun sol çaprazdan yaptığı vuruş direkte patladı. Alves'in biraz hareketlenmesi takım için çok önemli. Destek vermezse Barcelona'nın hücum opsiyonlarından birisi otomatikman ortadan kayboluyor. İkinci yarıda biraz hareketlenmesi, Neymar ile yaptığı nefis paslaşmalar en iyi ispatı. Nitekim atılan 3. golde onun sayesinde gelişti. Orta sahada kaptığı top ile atak başladı ve Neymar'ın asistini gole çeviren Sanchez oldu. 5 dakika sonra bu kez Sanchez, Neymar'a asist yaptı. Karşı karşıya kalmasına rağmen kaleye vurmadı ve deyim yerindeyse Neymar'a ufak bir jest yaptı. Maçın geri kalanında iki takımda rahat futbol oynadı ve maç 4-1 Barcelona'nın galibiyetiyle sonlandı.


Bir parantez de Pique'ye açmak lazım. Bartra'nın takıma monte edilmesiyle sağ stoper yerine sol stoperde oynayan Pique, geçen sezon sergilediği sönük performansı bu sezonda sürdürüyor. Bartra'ya nazaran ikili mücadelelerde pek fazla gözükmüyor. Hatta geriden oyun kurma işini de Bartra üstleniyor. Puyol ve Mascherano'nun yokluğunda şimdilik bu iki oyuncuyu aratmadığını söylesek yanlış olmaz sanırım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder